Sergüzeşt (1899) (Sami Paşazade Sezai)


Sergüzeşt (1899)
(Sami Paşazade Sezai)

Kitabımızın baş kahramanı dokuz yaşında zengin ailelere satılmak üzere Kafkasya'dan kaçırılmış Dilber adında küçük bir kızıdır. İstanbul'da Hacı Ömer Efendi'ye satılır. Hacı Ömer Efendinin karısı çok kötü ve acımasız bir kadındır. Dilber'i çok çalıştırır ve ona eziyet eder. Dilber tüm bu zulme dayanamaz ve bir gün evden kaçar. Yürüyecek hali kalmayınca kadar yürür. Yaşlı bir bayan Dilberi sokakta bayılmış bir şekilde bulur ve onu sahibine teslim eder. Dilber kaçtığı için hanımı ona artık daha da fazla kötü davranmaktadır.
Mustafa Efendinin tayini çıkar ve bu yüzden Dilberi İstanbulda onu bir esirciye satar. Esirci Dilberi eğitir, sarkı söylemeyi ve müzik aleti çalmayı öğretir, besler, ona iyi bakar. Zehra Hanım Dilberi beğenir ve alır. Zehra Hanım'ın bir tane oğlu vardır. Adı Celal dir. Celal Pariste resim üzerine okumuş yetenekli bir çocuktur. Dilberi bir model olarak kullanır ve onun üzerine değişik elbiseler giydirip resmini yapar. Dilber Celal Bey'e aşık olur ve birgün onun resmini yaparken dayanamaz ağlar. Çünkü Celal Bey onu birgün tanrıça gibi bir diğer gün ise dilenci gibi çizmektedir. Dilberin bu hali herşeyden habersiz olan Celal Bey'i üzer ve onu teselli etmek için odasına gider. Dilberin elinde onun resmi ile uyuyakaldığını görünce herşeyi anlar. Kendisi de Dilber adına birçok güzel duygu hissettiğini anlayınca bu durumu Dilber'e açar. Ona aşkını söyler.
Celal Bey ahlaklı bir kişi olduğundan Dilberle evlenmek ister. Fakat ailesi bu duruma karşı çıkar. Çünkü Dilber bir köledir. Celal'in annesi ondan habersiz Mısırlı bir tüccara Dilberi satar. Yeni efendisine odalık olmayı rededince de hapsedilir ve işkence görür. Harem ağası Cevher Ağa Dilber'den hoşlanmaktadır. Dilberin bu kederli hayatı yüzüne de yansımıştır. Cevher Ağa, Dilberin tüm sırrını öğrenir ve ona yardım edeceğini onu bu mahzenden kaçıracağını ve İstanbul'a götüreceğini söyler. Onu kaçırmak çin pencereye merdiveni dayar. Dilber aşağıya sağsalim inmeyi başarır fakat Cevher Ağa düşer ve ölür. Dilber yine yanlız ve çaresiz kalır. Çaresizlik içinde kendini Nil Nehri'nin soğuk sularına bırakır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şinasi'nin "Münacaat" şiirinin beyitleri ve açıklamaları

MÜNACAT ŞİİRİNİN ÇEVİRİSİ

DİRSE HAN OĞLU BOĞAÇ HAN DESTANINDAKİ MOTİFLER