Araba Sevdası (1896) (Recaizade Mahmut Ekrem)


Araba Sevdası (1896)
(Recaizade Mahmut Ekrem)

Bihruz Bey konuşma tarzı kötü olan, davranışları lakayıt bir gençtir. Babası vefat edince yüklüce bir miras ona kalacaktır. O bukadar çok paranın bir gün bitçeğine hiçbir zaman inanmaz. Bihruzun tek derdi faytonla heryeri gezmek, en güzel takımları giymek, Trükçe cümleler arasında ordan burdan duyduğu veya başarız olduğu Fransızca derslerinden öğrendiği ve hala aklında kalan birkeç cümleyi söyleyip bilgin gibi görünmek, berber, ayakkabıcı, garson gibi Fransızca bilmeyenlerle Fransızca konuşmaktır.
Bir gün yine Faytonla dolaşırken başka bir araçta çok alımlı bir bayan görür ve ona aşık olur. Kıza çiçekler alır daha sonra kızın bindiği araca mektup atar. Fakat kızı birdaha göremez. Onu çok zengin Fransız bir kadın sanır. Fakat o, Periveş adlı kötü bir kadındır.
Bihruz Bey'in kalemden Keşfi Bey adında bir arkadaşı vardır. Bu adam Bihruz Bey'e Periveş'in öldüğünü söyler. Bihruz Bey yemeden içmeden kesilir, eve uğramaz olur. Tek derdi Periveş'in mezarını bulmaktır. Bu arada artık parası da tükenmiştir. Bir gün İstanbul'un bir başka eğlence yeri Şehzadebaşı'nda bir ramazan akşamı gezinirken Periveş'e çok benzeyen bir kadınla karşılaşır. Onu Periveş'in kızkardeşi sanar. Ona Periveş'in mezarının nerede olduğunu sorar. Kız alaycı kahkahalar eşliğinde ona kendisinin Periveş olduğunu söyler. Periveş hiç te Bihruz Beyin sandığı kadar iyi bir aileden gelmemiştir. Kötü bir kadındır. O bindiği fayton da onun değildir, kiralamıştır. Böylece Bihruz Bey ikinci hayal kırıklığına da uğrar ve oradan uzaklaşır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şinasi'nin "Münacaat" şiirinin beyitleri ve açıklamaları

MÜNACAT ŞİİRİNİN ÇEVİRİSİ

DİRSE HAN OĞLU BOĞAÇ HAN DESTANINDAKİ MOTİFLER