İntibah (1876) (Namık Kemal)


İntibah (1876)
(Namık Kemal)

İntibah romanı Türk edebiyatının ilk edebi romanıdır. Bunun böyle olmasının sebebi romanın konusur. İçinde bolca entirikaların döndüğü bu roman genel hatlarıyla şöyledir. Roman kahramanı Ali Bey epeyce zengin, iyi eğitim almış ve terbiyeli bir gençtir. Ailesi ile birlikte yaşamaktadır. Bir işte çalışmak yerine gösteriş yapmayı ve bol para harcamayı sever. Babasının ölümü üzerine çok üzülür ve annesiyle birlikte aynı evde yaşamaya devam ederler.
Çamlıca da bir gün oturuken bir arabaya şaret eder ve arabanın içindeki bayan da onun işretine karşılık verir bu cevapla onunla yanlızken görüşeceğini anlatmaktadır. Bunun üzerine Ali Bey o arabadaki kadını beklemeye başlar. Kadın gelmeyince evine döner. Saat çok geçtir ve annesine ilk yalanını söyleyip odasına gider. Bir gün yine aynı araba çamlıcaya gelir ve içindeki kadınla tanışırlar. Kadının adı Mahpeyker dir. Ali Bey bu kadına aşık olur. Onu temiz ve saf olduğuna inanır. Zamanla annesini ihmal etmeye hatta ve hatta evine bile uğramamaya başlar.
Çıkan bir tartışmada Mahpeykerin aslında hiçte iyi biri olmadığını öğrenen Ali Bey ne yazık ki aşkının kurabı olur ve Mahpeykeri bu şekilde kabullenir. Annesi de bu durumu örenince eve Dilaşup adında genç, güzel ve terbiyeli bir cariye alır. Fakat Ali Bey'in gözleri ne yazık ki Dilaşup'u görmez. O tüm zamanını Mahpeykerle geçirmeye devam eder. Bir gün Mahpeyker İstanbula gider ve orda bir süre kalır. Bunun üzerine Ali Bey, Mahpeykerin tüm hayatını öğrenir ve evine geri döner.
Annesinin de isteğiyle Dilaşup ile evlenir. Bu sırada da İstanbuldan dönen Mahpeyker tüm bu olanları öğrenir. Dilaşup'un Ali Bey'i, onun elinden aldığını düşünüp ondan intikam almaya çalışır. Dilaşup'un kötü bir kız olduğunu söyler ve bu dedikodunun yayılmasını sağlar. Ali Bey herşeyden habersiz dedikoduyu duyup Dilaşup'u evden kovar. Mahpeykerin çevresinden biri Dilaşup'u satın alır. Mahpeyker onu da kendi gibi kötü yollara düşürmeyi ister fakat Dilaşup direnir, kendini korumaya çalışır.
Ali Beyler de para yönünden sıkıntı çekmeye başlar ve evdeki herşeyi satarlar. Ali bey'in annesi dikiş nakış işleri ile kira ödemeye çalışır. Ali Bey ise evdeki tüm parayı içkiye yatırmaktadır. Bir gün hasta olduğunu öğrenir ve çok geçmeden annesini yitirir.
Mahpeyker Ali Beyden dahada intikam almak ister ve onu bir eğlenceye çağırır. Orada onu tuttuğu bir kiralık katil ile öldürtecektir. Ali beyin ölümünü izlmesi için Dilaşup'u da oraya götürecektir. Dilaşup bu hayin planı önceden öğrenir ve Ali Beyin duymasını sağlar. Ali Bey inanmaz ve eğlencenin yapıldığı bağ evinde gider. Kısa süre sonra tüm olanları gören Ali Bey Dilaşup'un duğru söylediğine inanır ve Dilaşup'un yardımıyla kaçar. Dilaşup Ali Beyin ceketini giyip yatağa yatar. Katil gelir ve karanlıkta el yordamıyla bulduğu Dilaşup'u Ali Bey sanıp bıçaklar. Ali Bey polis ile birlikte bağ evinde geldiğinde artık çok geçtir. Dilaşup ölmüştür. Mahpeykerin o sırada odaya girmesiyle Ali Bey çılgına döner ve Dilaşup'u öldüren bıçağı Mahpeykere saplar. Mahpeyker de oracıkta ölür. Ali Bey hapse girer. Bir süre sonra o da ölür. Kitap ''Son pişmanlık fayda vermez.'' atasözü ile bitmektedir.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Şinasi'nin "Münacaat" şiirinin beyitleri ve açıklamaları

MÜNACAT ŞİİRİNİN ÇEVİRİSİ

DİRSE HAN OĞLU BOĞAÇ HAN DESTANINDAKİ MOTİFLER